Povodom napada na Siriju

Povodom napada na Siriju

Srpska Levica oštro osuđuje zločinački poduhvat izveden od strane zapadnih kolonijalista na suverenu državu Siriju, bez ikakvih dokaza.

Napad je izveden bez odobrenja saveta bezbednosti ujedinjenih nacija, nadalje, savet ujedinjenih nacija odbio je da proglasi ovaj napad nelegalnim. Takvom odlukom, dajući legitimitet napadu, izvedenom kršenjem svih međunarodnih prava, pa i osnovnih načela Ujedinjenih Nacija, Savet Bezbednosti praktično je proglasio Veliku Britaniju, Sjedinjene Američke Države i Francusku za zemlje iznad zakona, na koje se odredbe tog istog saveta bezbednosti ne odnose. Savet bezbednosti je ovom odlukom praktično ukinuo sebe kao instituciju.

Opravdanje za zločinačko delovanje, obrazloženo je postojanjem dokaza koji "most likely" (vrlo verovatno) ukazuju na korišćenje hemijskog oružija od strane Sirijske vlade.

Postavljamo pitanje, da li su ti dokazi za koje se tvrdi da postoje ikada obelodanjeni, i kakvi su to dokazi iz kojih proizilazi zaključak da je nešto vrlo verovatno. Da li je predpostavka o verovatnoći dovaljan povod za napad na suverenu državu.

Osvrnućemo se i na reakciju zvaničnih vlasiti Srbije, koja je odlučila da ostane neutralna po ovom pitanju. Pitamo se, da li će to takođe značiti neutralnost u slučaju zločinačkog bombardovanja Srbije od strane NATOa. Ukoliko u ovom slučaju nismo neutralni, postavljamo pitanje kakve to etičke norme važe i donošenju odluka, da se nešto osudi ukoliko za to postoji interes, ili zanemari ako interesi tako nalažu. Da li je Srbija i zvanično priznala licemerje za političku vrlinu.

Usled nereagovanja Ruske Federacije i Narodne Republike Kine kao kontra teže zapadnim silama, možemo da zaključimo da je treći svetski rat okončan, a pobednici poznati. Pobedio je zakon džungle, zakon jačeg, i političko licemerje. Međunarodno pravo je pogaženo, a jedina vrednost jeste interes.

Podsećamo, da ni jedna Armija, nikada ne bi gađala postrojenja za proizvodnju hemijskog oružija što bi moglo dovesti do ekološke katastrofe, osim u slučaju da je sigurna da se u tim postrojenjima ne može naći hemijsko oružije. Dakle, jasno je da je bilo potrebno unapred osmišljeno opravdanje za napad, a ovo je ujedno i dokaz raspolaganja informacijama da takvo oružije tamo ne postoji. Obrazloženje za napad, može se smatrati ničim do prostog vređanja inteligencije.

Saosećamo sa narodom Sirije, i duboko se izvinjavamo zbog izostanka osude zločinačke agresije.

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close