https://www.srpskalevica.com

Obrazovanje, Nauka, DostojanstvoPitanja i Odgovori

Pitanja i Odgovori

  • Trenutna situacija političke scene u Srbiji?

Zbog egzistencijalne ugroženosti ne osećamo se sposobnim da utičemo na prilike. Sistematsko ugrožavanje gradjanskih sloboda različitim mehanizmima, sprovodi se kako bi se ugušila individualnost i represivnim merama sprečila svaka kreativna misao kao osnovni pokretač kritičkog razmišljanja.

Slika i prilika političara kojih se stidimo stvorena je kako bi se poistovetili, ubilo samopoštovanje, razvilo razočarenje u državu, formirao kompleks niže vrednosti i finalno, strani uticaj prihvatio kao nešto normalno, pa čak i poželjno. U ovoj konstrukciji značajna je uloga svih političkih činioca, kako Vlasti tako i Opozicije.

Kroz degradaciju školstva, nauke, kulture i umetnosti, umesto energije i ideje koju mladost nosi, fabrikuje se buduća šrafovska roba, spremna za pokretne trake, koja drugačiji svet ne poznaje. Finalno, usled kolektivnog osećaja nemoći i straha država postaje zapadna kolonija jeftine radne snage.

  • Vaš stav po pitanju religije i njenog mesta u društvu?

Religijska prava svakog pojedinca moraju biti uvažena, omogućena i jasno zaštićena, a svaka diskriminacija po verskoj osnovi osuđujuća. Međutim, smatramo da shodno suživotu u sekularnoj državi, religijskim organizacijama treba omogućiti upražnjavanje verskih običaja u okviru institucija predviđenih za to (Crkvama, Džamijama, Katedralama, i ostalim verskim objektima). Nikako ne smatramo korisnim, pa čak i dopustivim uvođenje religijskog obrazovanja u škole (osnovne i srednje) - dakle nametanje religijskog izbora maloletnim licima. Pravo na upražnjavanje religijskih običaja pojedinca ne sme biti uskraćeno, ali isto tako, religijske organizacije ne bi trebalo da iskazuju stavove o oblastima koje izlaze iz okvira verskih. 

  • Ko treba da čini Vlast?

Vlast, upravnu ili izvršnu, na nivou resora, može činiti samo pojedinac koji poseduje kvalifikacije za određenu poziciju. Tako na primer, ministar zdravlja, može biti isključivo medjunarodno priznati stručnjak iz oblasti medicine. Ministar Nauke, ne može biti neko ko se ne smatra medjunarodno priznatim naučnikom. 

  • Sta je Vaš prioritet?

Kvalitet Školstva
Kvalitet Informisanja
Besplatno Školstvo
Besplatno Zdravstvo
Socijalna Pravda
Pravo na Rad

Adresiranjem ovih pitanja, direktno se adresiraju i ostala bitna politička pitanja.

  • Po pitanju slobode medija?

Naš prvi cilj, biće orjentisan na medije. Mediji moraju imati svu slobodu, ali i značajnu odgovornost - oni ne smeju biti sredstvo manipulacije, alat za plasiranje bombastičnih zabavnih sadrzaja izrazito lošeg kvaliteta sa ciljem skretanja pažnje sa realnih problema. Takav neprofesionalni pristup, bilo da je posledica cenzure, autocenzure, ili jednostavnog dodvoravanja najnižim slojevima u cilju ostvarivanja profita kroz različite "Click Byte" informacije, formira izvitoperen sistem vrednosti, jer često ne odražava objektivnu analizu već nudi pripremljene zaključke.

Shodno navedenom,

Naš osnovni cilj jeste donošenje zakona koji će obavezati medije da minimum 30% svoje programske šeme popune obrazovnim programom kao preduslov za izdavanje (i očuvanje) nacionalnih frekvencija.

Smatramo da je ovakav medijski sadržaj neophodan za razvoj društva, daleko bitniji, čak i od informativnog a da ne pominjemo zabavnog programa. Unutar ostalih termina, mediji moraju biti u potpunosti slobodni.

  • Sta znaci simbol H+

Simbol potiče od latinske reci humanus (čovek, u smislu pripadnik ljudskog roda). Simbol + predstavlja nas ideal da kroz nauku i obrazovanje postanemo bolji i napredniji ljudi, i formiramo pravednije i postenije društvo.

(Biće Dopunjeno a vi slobodno pitajte).

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close