https://www.srpskalevica.com

Obrazovanje, Nauka, DostojanstvoBudi human, Kao što je Srbija Bila

Budi human, Kao što je Srbija Bila

ŽENEVA - U holu zgrade Međunarodnog Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla sa natpisom: "Budi human kao što je bila humana Srbija 1885. godine". Postavljena je u znak sećanja na priznanje koje je ova organizacija dodelila srpskoj Vladi i narodu.

Srbija je od 1884. do 1885. godine ratovala protiv Bugarske, koja nije imala vojne sanitete, pa samim tim ni mogućnost da njihovi ranjenici dobiju potrebnu medicinsku pomoć. Znajući kakva je situacija u Bugarskoj, Međunarodni Crveni krst je obezbedio neophodnu pomoć za ranjenike. Ali, postojao je jedan problem. Jedini put do Bugarske vodio je preko srpskog fronta.

Međutim, dogodilo se nešto što svet do tada, a ni posle toga, nije video. Srbija je pokazala nezabeleženu humanost kada je na zahtev lekara austrijskog Crvenog krsta, Vlada Srbije odobrila vojnoj komandi da na jedan dan prekine rat , otvori liniju fronta i propusti sanitetski materijal koji je iz Beča upućen u Sofiju.

Srbija se pridružila apelu iz Evrope i otvorila svoje vojne magacine iz kojih je dala lekove, ćebad, krevete i sav materijal koji je bio neophodan za otvaranje jedne bolnice u Bugarskoj i na taj način pomogla zemlji sa kojom je bila u ratu. Taj momenat se nalazi na slici na kojoj je prikazana primopredaja srpskih poklona bugarskim vojnicima, koja se dogodila kod Pirota. Za ovaj presedan u svetskoj istoriji ratovanja, Međunarodni Crveni krst u Ženevi dodelio je specijalno priznanje Crvenom krstu Srbije, tako da je u holu zgrade ove organizacije postavljena tabla na kojoj je ispisano: „Budi human kao što je bila humana Srbija 1885. godine”

Ukoliko razmišljate o članstvu u našoj inicijativi i ocenjujete da smo mi za Vas, ali niste sigurni jeste li Vi za nas - ukoliko se ovim istorijskim presedanom ponosite, budite sigurni da ste nam potrebni.

Možete popuniti prijavu na sledećem linku 

Naše osnovne i nepromenjive ideale možete pročitati ovde.

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close